Тваринний світ Африки. Шакал




 

Тваринний світ Африки. Шакал

Шакал по суті є досить великим ссавцем, зовні нагадує дрібного вовка. Мордочка широка і притуплена, ноги довгі, масивно складені. Хвіст пухнастий, довжина його становить третину довжини тіла. Вуха короткі, закруглені на кінцях і розташовані на великій відстані один від одного. Хутро рівне, щільне, жорстке. Носова частина широка.Шакал_Shakal

Забарвлення шакала таке: верхня частина тіла забарвлена від сіруватого до сірувато-рудого кольору. Боки світліші, пофарбовані в руді тони. Нижня частина тіла бежево-жовтувата на животі і рудо-жовта на грудях. Хвіст бурий, з темним кінчиком. Молоді особини мають світліше забарвлення.

Шакал досягає в довжину 80 см, хвіст становить близько 25 см, висота в холці в середньому 45 см. Довжина черепа становить близько 16 см. Вага тварини – 8-13 кг, зазвичай близько 10 кг. Тривалість життя в середньому 8-9 років у природі, 16 років – у неволі.

Шакал для спілкування та зв’язку з родичами використовує свій власний набір виття і гавкання. Голос тварини являє собою, високе уривчасте виття. Шакалам властиво гавкати в процесі бігу. У дощову і грозову погоду звірі зазвичай тихі, мовчать, їм властиво більше вити і гавкати у ясну погоду.

Ареал проживання цього звіра, практично вся Південна Азія. В Європі його можна зустріти в Греції та на Балканах. Також ця тварина заселяє всю північну частину Африки.

Шакали в основному мешкають в заростях чагарників, на рівнинних територіях і поблизу водойм. Рідко тварина зустрічається в листяних лісах. Часто може селитися близько до людського житла, з метою знайти там більше їжі.

Африканский_волк_Afrikanskiy_volkВорогів в нього, крім людини, в принципі не залишилося. Однак слід зазначити ворогів юних шакалів в природі – це леопард і тигровий пітон.

Шакал являє собою всеїдну тварину, раціон харчування котрої досить різноманітний, однак все ж, тварина є хижаком і більше віддає перевагу м’ясу – харчується гризунами та іншими хребетними: жабами, зміями, ящірками. Шакали також, нерідко їдять падаль, залишки від здобичі великих хижаків, а також відходи. Взимку, коли замерзають водойми, хижак активно харчується зимуючими водоплавними птахами і нутріями. Близько морів і морських узбереж він може харчуватися морськими тваринами і рибою. Поблизу людських поселень може пробиратися в курники і красти свійських птахів. Полюють в такому випадку шакали великими групами. Їм властиво закопувати в землю надлишки здобичі, які вони не можуть доїсти, так тварина ховає їжу від конкурентів.

Шакалам властивий переважно нічний спосіб життя, велика активність спостерігається в темний час доби, однак, іноді вони можуть пополювати і вдень. У світлий час доби тварина зазвичай відпочиває в своїй схованці, ховаючись від спеки або холодів. Схованка являє собою природну нішу або заглиблення, ущелину серед каменів. Тварина також може влаштовувати в заростях нори. Вхід в нірку засипаний піском. Ходи до нір протоптані. Іноді селиться шакал і в старих норах лисиць та інших тварин.

Готуючись до виходу на полювання, шакал починає голосно вити, так, його виття чують інші особини, що перебувають поруч.Азиатский_шакал_Aziatskiy_shakal

Шакали утворюють сімейні пари один раз на рік в сезон розмноження. Тварини моногамні. Статева зрілість настає у 9 місяців. Гін у них припадає на лютий-березень. Вагітність у самок складає 63 дні. У квітні-травні народжується близько 7 цуценят. Малюки сліпі, беззубі, покриті світлим пушком.

Тривалість лактації в середньому 45 днів. Проте вже через 20 днів від народження щенята можуть їсти м’ясо, яке добувають для них батьки. У півтора-два місяці щенята виходять разом з дорослими особинами на полювання. Їхня перша здобич – сарана, коники, гризуни, плоди. До чотирьох місяців дитинчата шакалів досягають 6 кг ваги, в довжину виростають до 75 см. Волосяний покрив молодих особин світліший, ніж у дорослих шакалів.

До початку листопада щенята практично досягають розмірів дорослої особини, проте вага і об’єми внутрішніх органів у них все ще, вдвічі менші.

Вітаємо вас на сайті ForFun.pp.ua! Зараз ви переглядаєте матеріал під назвою "Тваринний світ Африки. Шакал", із категорії "Цікава географія", який є складовою архіву нашої безкоштовної бібліотеки. На сторінках нашого сайту ви знайдете багато матеріалів: ГДЗ, творів переказів, конспектів, презентацій, ДПА, ЗНО, методички, посібники до уроків та багато іншого. На сайті  доступний швидкий пошук та безкоштовний доступ до будь-якого матеріалу. Легкого навчання та викладання!
 
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі!
Реєстрація | Вхід